Čerešňa vtáčia ( Cerasus avium L.)
Rez a tvarovanie
V priebehu tvarovanie koruny, ktoré trvá 2-3 niekedy i 4 roky , uplatňujeme letný i zimný rez. Pri letnom reze odstraňujeme z koruny všetky nepotrebné letorasty ( konkurenčné, zvislo rastúce, dovnútra koruny rastúce...). Jednoročné výhonky predlžujúce kostrové konáre skracujeme, aby sme docielili dostatok bočných výhonkov. V tomto skracovaní pokračujeme aj po ukončení výchovného rezu.
Skracovanie je prospešné, lebo väčšina kultivarov tohto druhu bez daného zásahu nevytvára bočné výhonky v dostatočnom množstve. Slabé bočné výhonky pokryté kvetnými púčikmi sa vyvárajú na jednoročnom dreve. Pri mladých čerešniach skracujeme iba silné výhonky, stredné i slabé nie je treba skracovaťm lebo tieto prinášajú úrodu.
Pri skracovaní treba zohadňovať vlastnosti dotyčného kultivaru. Kultivary, ktoré zakladajú kvetné púčiky bližšie pri základe, môžeme skracovať hlbšie. Pri kultivaroch, ktoré nasadzujú kvetné púčiky rovnomernejšie po celom výhonku, uplatňujeme menej hlboký rez.
Kultivary rodiace na krátkych kytičkových konárikoch je prospešné skracovať i v období rodivosti stromov. Skracovanie v tomto prípade zlepšuje zásobovanie konárikov živinami, predlžuje ich životnosť a zvyšuje množstvo i kvalitu plodov.
Prerezávanie korún v pokročilejšom veku stromov je potrebné iba vtedy, keď je koruna hustá, čo môže byť dôsledkom rezu v minulých rokoch. Pri presvetľovaní odstraňujeme alebo skracujeme konáre vytvárajúce vidlicovité rozdvojenie. Od základu odstraňujeme korunu nadmerne zahusťujúce, ako aj choré, slabé a vyholené konáre.
Kedže čerešňové stromy trpia glejotokom, nikdy ich nerežeme na jeseň, alebo v zime, lebo okolie rany namŕza a zahníva. Všetky rany starostlivo ošetríme. Režeme neskôr na jar alebo v priebehu vegetácie. Často sa uplatňuje rez v období zberu ovocia. Nezabúdajme nikdy na ošetrovanie väčších rán.
V priebehu tvarovanie koruny, ktoré trvá 2-3 niekedy i 4 roky , uplatňujeme letný i zimný rez. Pri letnom reze odstraňujeme z koruny všetky nepotrebné letorasty ( konkurenčné, zvislo rastúce, dovnútra koruny rastúce...). Jednoročné výhonky predlžujúce kostrové konáre skracujeme, aby sme docielili dostatok bočných výhonkov. V tomto skracovaní pokračujeme aj po ukončení výchovného rezu.
Skracovanie je prospešné, lebo väčšina kultivarov tohto druhu bez daného zásahu nevytvára bočné výhonky v dostatočnom množstve. Slabé bočné výhonky pokryté kvetnými púčikmi sa vyvárajú na jednoročnom dreve. Pri mladých čerešniach skracujeme iba silné výhonky, stredné i slabé nie je treba skracovaťm lebo tieto prinášajú úrodu.
Pri skracovaní treba zohadňovať vlastnosti dotyčného kultivaru. Kultivary, ktoré zakladajú kvetné púčiky bližšie pri základe, môžeme skracovať hlbšie. Pri kultivaroch, ktoré nasadzujú kvetné púčiky rovnomernejšie po celom výhonku, uplatňujeme menej hlboký rez.
Kultivary rodiace na krátkych kytičkových konárikoch je prospešné skracovať i v období rodivosti stromov. Skracovanie v tomto prípade zlepšuje zásobovanie konárikov živinami, predlžuje ich životnosť a zvyšuje množstvo i kvalitu plodov.
Prerezávanie korún v pokročilejšom veku stromov je potrebné iba vtedy, keď je koruna hustá, čo môže byť dôsledkom rezu v minulých rokoch. Pri presvetľovaní odstraňujeme alebo skracujeme konáre vytvárajúce vidlicovité rozdvojenie. Od základu odstraňujeme korunu nadmerne zahusťujúce, ako aj choré, slabé a vyholené konáre.
Kedže čerešňové stromy trpia glejotokom, nikdy ich nerežeme na jeseň, alebo v zime, lebo okolie rany namŕza a zahníva. Všetky rany starostlivo ošetríme. Režeme neskôr na jar alebo v priebehu vegetácie. Často sa uplatňuje rez v období zberu ovocia. Nezabúdajme nikdy na ošetrovanie väčších rán.